desembre 18, 2017

Cura pell amb pell a Neonatologia

Com a casa

A l’actualitat la cura pell amb pell al Servei de Neonatologia és la manera de cuidar més òptima per als recent nascuts preterme. Conegut com Kangaroo Mother Care (KMC) és una creació del pediatra colombià Edgar Rey, qui ho va introduir a l’Instituto Materno Infantil al 1978. Va ser una idea nascuda de la desesperació. En aquell moment, aquesta era la unitat neonatal més gran de tota Colòmbia, on naixien 30.000 nadons l’any. La sobre població era tal que fins a tres nadons compartien una incubadora a la vegada i la taxa d’infecció creuada era alta.

Posteriorment van desenvolupar investigació per garantir la seguretat i eficàcia de les cures cangur per al nadó i la seva família, així com en la traducció i transferència de les evidencies en polítiques de salut sobre del mètode mare cangur i del benestar de la infància.

Quan un nadó necessita estar a la UCI neonatal, els criteris per a la introducció del contacte pell amb pell es basen en la individualització segons les condicions de cada família. L’equip assistencial de cada nadó (infermeres i metges) s’encarreguen de donar suport als pares en tot, en explicar com ha d’esser la postura òptima, en el trasllat de la incubadora a la pell, en el benestar mentre ho practiquen i en la continua vigilància dels paràmetres de monitorització i el suport si sorgeixen episodis d’inestabilitat.

Es tracta d’oferir les cures amb la mateixa assistència respiratòria (CPAP, etc), el mateix suport nutricional i les mateixes cures. Però el que veiem és que quan estan en contacte pell amb pell, casi universalment els nadons necessiten menys oxigen i menys atencions mèdiques, a la vegada és una bona mesura de recolzament durant procediments lleument dolorosos que acompanyat amb la succió de sacarosa o llet materna.

Durant el contacte pell amb pell poden rebre l’estimulació més adequada en els seus progressos, el que promou un bon vincle: l’aferrament en els seus pares. Estar en la pell és el que més s’assembla a l’estimulació multi sensorial que rebien a l’úter, per tant tractem de que pares i fills puguin practicar-lo el més aviat i de la forma més continuada possible, per anar desenvolupant les seves competències. Així poden veure els ulls de la seva mare, poden mamar, olorar la llet, assaborir-la, tocar la pell de la seva mare, sentir-se abraçats i estimats. Totes aquestes activitats són importants per l’adequada programació del seu cervell, per al desenvolupament de la comunicació i per la intel·ligència emocional.

“Col·locar al pacient en la millor postura per que la natura actuï sobre ell” – Florence Nightingale (considerada la mare de la infermeria moderna i la creadora del primer model conceptual. 1820-1910)

Estrella Gargallo. Infermera Formadora NIDCAP. Servei de Neonatologia